Interkommunalt arkiv for Buskerud, Vestfold og Telemark IKS

En kilde til kunnskap

  • Meny for bespisningen ved Tønsbergs Fattig- Syge og Arbeidshuus fra 1863

    ”Reglement for Bespisningen ved Tønsbergs Fattig- Syge og Arbeidshuus” journalført 1863 viser at det ble servert tre måltider per dag. Til frokost ble det servert ¼ pott kokt skummetmelk med ”noget kogt Vand om forlanges” og 16 lodd rugbrød. En pott var nesten en liter og et lodd 16 gram.

    Middag varierte mellom gryngrøt med melk, makrellsuppe med gryn, poteter og rugbrød eller grynvelling med poteter og rugbrød. Søndag og torsdag ble det servert erter, kjøtt med grønnsaker og rugbrød.

     Til kveldsmat ble det servert grøt av grovsiktet byggmel og melk.

     En daglig matkvote på 16 lodd (256 g) rugbrød, 22 lodd (352 g) gryn og bygg til grøt og 7/8 pott (ca.0,83 l) skummet melk synes kanskje å være tilstrekkelig. Selv om det fire dager i uken ble variert med 3 lodd kjøtt eller suppe av ½ makrell med gryn og 36 lodd (576 g) poteter, må vel kostholdet sies å ha vært noe ensformig.

     

     

    Steinar Marvik