en dame med blondt, krøllete hår og grå ullgenser smiler og tar ut et ark fra en skanner i et kontorlandskap

– Var fast bestemt på å jobbe i IKA Kongsberg

En artikkel i Laagendalsposten endret yrkeskarrieren til pedagog Lena Gros Gran, som nå stortrives som arkivkonsulent i IKA Kongsberg.

I august 2016 gjorde en hofteoperasjon det nødvendig for Lena med omskolering. Omstendighetene skulle ha det til at IKA Kongsberg samtidig trengte flere ansatte, noe en artikkel i Laagendalsposten gjorde Lena oppmerksom på.

– Med mange år igjen i arbeidslivet var det viktigste for meg å finne et yrke og en arbeidsplass jeg kunne trives med i mange år fremover, sier Lena.

Etter oppmuntring fra bekjente om at dette var en jobb hun ville passet til, så tok hun kontakt med daglig leder Wenche Risdal Lund. Det skulle endre yrkeskarrieren til Lena.

Oppdaget en ny lidenskap

Under omskoleringen var Lena så fornøyd med å være i IKA Kongsberg at det var uaktuelt å søke seg andre steder, selv om hun ikke var garantert en fast stilling.

– Jeg merket fort at jeg trivdes utrolig godt både med arbeidsoppgavene og arbeidsmiljøet, og at jeg gledet meg til å komme på jobb. Da bestemte jeg meg for at jeg skulle bli værende i IKA Kongsberg.

Etter arbeidstreningen åpnet det seg mulighet for et vikariat på ett år, som Lena hoppet på, før hun etter hvert fikk ønsket oppfylt fast stilling.

– Fra jeg kom inn dørene har jeg opplevd det å jobbe i IKA Kongsberg som veldig spennende og givende. Det var som om det sa «klikk», og jeg skjønte at det var her jeg skulle bli. Det eneste jeg har spurt meg selv om siden er hvorfor jeg ikke gjorde dette tidligere.

Samfunnets felles hukommelse: Hver dag jobber Lena med å sikre informasjon fra fortiden, slik at generasjonene som kommer etter kan få tilgang til historiene. Foto: IKA Kongsberg.

– Handler om å sikre historien for fremtidig generasjoner

Som arkivkonsulent og prosjektleder i IKA Kongsberg jobber Lena i dag med digitalisering. Hun forteller at arbeidsdagene er varierte.

– En arbeidsdag er sjeldent helt lik. Den kan bestå av å skanne dokumenter, registrere og kategorisere mapper i arkiver og pakke om materiell til å holde orden på magasin og budsjettstyring, og hente deponeringer i kommunene.

Også er det spennende å jobbe med en så dedikert gjeng som vi har her. Det er så mye kompetanse her, samt at vi også har en ledelse som er åpne for å tenke nytt. Det er en god kombinasjon.

Lena Gros Gran
Godt arbeidsmiljø og høy kompetanse: Lena var ikke i tvil om at hun ønsket å fortsette hos IKA Kongsberg som arkivkonsulent. Nå ser hun på mulighetene for å ta arkivfaglig utdanning.

IKA Kongsberg forvalter i dag eldre og avsluttede arkiver for 39 kommuner og fylkeskommuner i Buskerud, Vestfold og Telemark. Og Lena forteller at alle kommunene har forskjellige behov og utfordringer.

– Vi skreddersyr løsningene våre etter hva kommunene ønsker. Noen ønsker en rimeligere løsning, mens andre vil at brukes mer ressurser på kategorisering og sortering. Kommunene har også ulike utgangspunkt, og det gjør at prosjektene vi jobber med også blir unike.

Hun forteller at det ikke er noe mangel på dokumentasjon som skal digitaliseres.

– Det er så mye spennende materiell som vi sitter på. Det er kreative byggetegninger, bilder av situasjoner under krigen, eller annet historisk materiell. Skal man jobbe med arkiv er det viktig at man nettopp klarer å se historiene i arkivene.

– Arkivene er tross alt våre viktigste kilder om fortiden og samfunnet vårt. Vår jobb er å være samfunnets felles hukommelse, og sikre historien slik at også generasjonene som kommer også kan få tilgang til historiene, avslutter Lena.

Lurer du på hva vi jobber med i IKA Kongsberg?

Les mer om hvordan vi jobber for å bevare historien og gjøre den tilgjengelig for samtiden og fremtiden.