Unge gutter og jenter står oppstilt på en båt. Bebyggelse og fjell i bakgrunnen.

Slik var skoleturene på 30-tallet

Det er ikke bare nå barn drar på skoletur. I 1934 reiste 6. og 7. klassinger fra Vegård skole i Norderhov på skoletur til Bergen. Amerikabåten SS Bergensfjord gjorde stort inntrykk til elevene.

Togtur til Bergen

Den 10. juli 1934 reiste 6. og 7. klassinger fra Vegård skole i Norderhov på skoletur til Bergen. Reisen gikk først med tog til Bergen, hvor elevene skulle bo på Nygård skole.

På den første dagen i Bergen ble det et besøk på Fiskebryggen, en tur opp til Fløifjellet , middag på «Hjemmenes vel» og et kinobesøk på kvelden. Filmen elevene så het «Prinsens unge kjærlighet».  Den andre dagen dro elevene til Botanisk have og Bergen sjømuseum – der «det var meget rart å se». Etter museumsbesøket fikk elevene lov til å gå litt fritt rundt i byen.

Gruppebilde av elever fra Vegård skole på toppen av Fløyfjellet i Bergen i 1934
Elevene på toppen av Fløyfjellet

Amerikabåten SS Bergensfjord

Da kvelden kom gikk elevene om bord på dampskipet SS Bergensfjord. Skipet gjorde stort inntrykk på elevene, og den første kvelden gikk fort da det «blev fremvist lysbilleder, og der blev sunget en del». Ved middagen på skipet neste dag fikk barna også et bånd som det sto «SS Bergensfjord» på, samt et flagg med logoen til «Den norske Amerikalinje», som var rederiet som eide skipet. Elevene var i Oslo sent på kvelden etter nesten to dager om bord på skipet. De overnattet en natt til på skipet i Oslo, før de reiste tilbake med tog til Hønefoss dagen etter. En elev beskrev turen som: «den morsomte tur jeg har hatt, og så morsom tur får jeg aldrig mer heller»!  

Gruppebilde av elever om bord på Amerikaskipet SS Bergensfjord i 1934
Om bord på SS Bergensfjord
Avisutklipp om skoletur fra avisa Fremtiden 14. juli 1934
Avisutklipp om turen fra avisa «Fremtiden»

Vil du vite mer?

Historiene og bildene fra skoleturen er fra en skoleavis fra Vegård skole i gamle Norderhov kommune. Norderhov kommune ble slått sammen med Hønefoss, Hole, Tyristrand og Ådal til Ringerike kommune i 1964.

 Se oversikten over hvilke arkiver vi har fra gamle Norderhov kommune på Arkivportalen: Norderhov kommune. Hvis du vil lese mer om SS Bergensfjord så kan du lese om skipet på Wikipedia: SS Bergensfjord