Hender holder svart-hvitt bilde av en gruppe menn. Arkivbokser på hylle i bakgrunnen.

Slektsgransker? Dette kan du finne i våre arkiver.

Det er naturlig å ville lære mer om familiehistorien sin og hvor en kommer fra. Det er derfor ikke overraskende at slektsforskning er en populær hobby for mange.

Det er viktig å huske at slektsforskning er mye jobb. Den historiske informasjonen om en person er ikke samlet, og du må forvente å lete gjennom en god del materiale for å finne det du leter etter.

Gammel protokoll i en arkivhylle. Protokoller fra kommunale arkiver er gode til bruk i slektsforskning.

Ønsker du å lære mer om familierelasjoner finnes dette i hovedsak i Arkivverket. Her kan du lære mye fra kirkebøker, folketellinger og andre gode kilder. Det finnes også gode, digitale verktøy for å lage slektstre basert på informasjonen du finner.

Dette kan du finne i vårt arkiv

Arkivene hos IKA Kongsberg er et utmerket supplement til den informasjonen du finner hos Arkivverket. Her kan du finne flere detaljer fra livene til navnene på slektstreet ditt. Spesielt rundt skolegangen, skattehistorikken og møter med fattigvesenet.

Her finner du en oversikt over hva som finnes i arkivene til våre eierkommuner. Vi har noe mer enn det som er registrert i disse katalogene. Ta kontakt med oss for å være på den sikre siden.

Med unntak av helt enkle oppslag må du regne med å komme på lesesalen vår etter avtale og gjøre arbeidet med å lete frem riktig dokument selv.

Trenger du hjelp?

Det kan være krevende å forstå hvor en skal begynne å lete, og hva protokollene og dokumentene du trenger innsyn i faktisk heter.

Kontakt oss på innsyn@ikakongsberg.no for veiledning til slektsforskning.

Dette bør inkluderes i henvendelsen

  1. Informasjonsbehovet ditt
  2. Mest mulig relevant informasjon
  3. Eventuelle alternative navn på personer, steder, områder og institusjoner.
  4. Gjelder det eiendom? Da blir vi glade om du inkluderer gårdsnavn/gatenavn og både nåværende og tidligere gards- og bruksnummer.